Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, çeşitli ziyaretlerde bulunmak, açılışlara katılmak ve incelemeler yapmak üzere Sinop’a geldi.
Programına ilk olarak Sinop Valiliği ziyareti ile başlayan Bakan Kacır, burada Vali Dr. Mustafa Özarslan ve il protokolü ile bir araya geldi. Valilik makamında gerçekleşen toplantıda Sinop’un ekonomik, sanayi ve teknoloji alanındaki gelişim durumu değerlendirildi.
Valilik ziyaretinin ardından Sinop Organize Sanayi Bölgesi’ne geçen Bakan Kacır, burada yapımı tamamlanan Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi’nin Açılış Törenine katıldı. Törene çok sayıda davetli, protokol üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.
Sinop’ta hizmete giren Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi'nin açılış konuşmasını yapan KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, SEANOP Su Ürünleri İşleme Şoklama ve Depolama Tesisi'nin Karadeniz’de önemli bir rol oynayacağını belirtti.
Genç, konuşmasının devamında; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, kurulduğu günden beri Bölgemizde yaptığı planlama çalışmaları ve hayata geçirdiği projeler ile yerel kalkınmada öncü bir rol oynamıştır. Bölge planımız ve sonuç odaklı programlama yaklaşımı çerçevesinde her ilimizin öncelik alanlarını belirliyor ve bu doğrultuda öncelikli sektörlerimizde çalışmalarımızı kapsamlı ve sonuç odaklı bir şekilde yürütüyoruz. Bugün burada bulunmamıza vesile olan Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansmanı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenmiştir. Proje, Sinop ilimizin temel sektörleri arasında yer alan su ürünleri ve turizm sektörlerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Proje kapsamında kurulan SEANOP Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, hem Karadeniz’de önemli bir kapasiteye ulaşarak lider konumdaki Sinop ilimizin yetiştiricilik kapasitesinin geliştirilmesine önemli katkı sunacak hem de geleneksel avcı balıkçılığımızın korunmasında ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır.” dedi.
Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sinop’un su ürünleri ve gıda sanayisinde taşıdığı potansiyele dikkat çekerek şunları söyledi:
“Uğruna nice savaşlar verilen, medeniyetlerin yıkılıp kurulmasına neden olan ve toplumsal düzeni belirleyen, en önemli unsurlar arasında yer aldı. Günümüzde iklim değişikliği, pandemi, krizler, çatışma ortamı gibi insanlığın karşı karşıya olduğu büyük sınamalar gıda arz güveninin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gıdada yüksek verimli üretimi, kaynakları dengeli kullanarak arz güvenliğimizi sağlamayı, tedarik zincirlerinde aktif yer almayı, önceleyen bütüncül bir tarım ve sanayi politikası izliyoruz. Akıllı tarım uygulamalarıyla devreye aldığımız entegre tesislerle, ileri teknolojili üretimden, güçlü teknolojiye çok boyutlu adımlarla gıda arz kapasitemizi daha ileri düzeylere taşıyoruz. Sürdürdüğümüz kalkınma hamleleri ile toprağımızın ve denizlerimizin eşsiz bereketini ekonomik kıymete dönüştürüyoruz."
"Türk Somonu Dünya Markası Oldu"
Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğuna dikkat çeken Bakan Kacır, su ürünleri sektörünün hem ekonomik hem de sosyal boyutlarıyla önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Kacır, "Üç tarafı denizlerle çevrili binlerce kilometrelik kıyı şeridine sahip bir ülke olarak su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğinde çok büyük bir potansiyele sahibiz. Deniz ürünlerinin sadece sofralara değil. Kültüre, ekonomiye ve toplumsal hafızaya yön verdiği toplu bir geleneğin mirasçılarıyız. Su ürünleri sektörü kadim denizcilik mirasımızı ve eşsiz coğrafi avantajlarımızı üretime, ihracata ve istihdama dönüştüren alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda değer zincirince yer alan gıda işleme, ambalajlama, lojistik ve soğuk zincir gibi bir çok iş kolunun gelişmesini destekleyerek şehir ekonomilerinde güçlü bir çarpan etkisi oluşturuyor. Su ürünlerinin işlenmesi, kadın emeğinin yoğun şekilde değerlendirmesi nedeniyle kadın istihdamını da destekleyici bir role sahip. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sürdürülebilir ekonomi vizyonumuz doğrultusunda sunduğumuz etkin teşvikler ve destek mekanizmalarıyla su ürünleri sektörümüzü daha rekabetçi bir yapıya taşıyoruz. Son 22 yılda su ürünlerinin yetiştirilmesi ve işlenmesine yönelik yatırımlar için 362 teşvik belgesi düzenledik. 25, 9 milyar yatırımın ve 6 bin 100 kişinin istihdamının önünü açtık. Yerel potansiyeli harekete geçiren kalkınma ajanslarımızın yürüttüğü destek programlarıyla su ürünlerine yönelik 95 projeyi 321 milyon lira destek sağladık. Teknoparklarımızda su ürünleri alanında proje geliştiren 18 girişimin inovatif çalışmalarını destekledik. Attığımız bu stratejik adımların sahada karşılık bulduğunu sektörümüzün üretimden, ihracata pek çok alanda sergilediği başarıları hamd olsun, görüyoruz. Yıllık 1 milyon tonluk üretimle Türkiye bugün, su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada 16’ncı sırada. Geçtiğimiz yıl su ürünleri ihracatımız 2 milyar doları aştı. Türk somonu artık bir dünya markası oldu” ifadelerinde bulundu.
Sinop’a 521 Milyon Lira Destek Sağlandı
Bakanlık olarak sektöre sağlanan desteklere ilişkin bilgiler de veren Kacır, "Sinop’umuzun büyüme ve kalkınma yolculuğunun baş aktörlerinden kobilerimize son 22 yılda KOSGEB eliyle 887 milyon lira destek olduk. Şehrimizin yer altından yer üstüne sahip olduğu birikimi, zenginliği ve nitelikli insan kaynağını kendi kimliğiyle harekeye geçirmek üzere Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız eliyle Sinop’ta ,157 projeye 521 milyon lira destek sağladık. Ayancık Akgöl ve Hamsilos Tabiat parkları, Erfelek ve Sorkun şelaleleri gibi şehrimizin en önemli turizm destinasyonlarındaki alt yapıları ve üst yapıları iyileştirdik. 19’uncu yüzyılda inşa edilen Kuşüzümü konağını kapsamlı restorasyon sürecinin ardından Türkiye’nin ilk keten müzesi olarak Sinop’a kazandırdık. Sosyal Gelişmesi destekleme programı kapsamında lakerda ve su ürünleri üretim tesisi projesini hayata geçirdik. Torik, palamut, hamsi, somon gibi yöreye özgü balıkları paketli marinasyon ürünlere dönüştürülerek iç pazarlara ve aynı zamanda ihracat pazarlarına sunulmasını sağladık” diye konuştu.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından tesiste incelemelerde bulunan Bakan Kacır, yetkililerden bilgi aldı.
Bakan Kacır daha sonra AK Parti Sinop İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Burada İl Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, il yönetimi ve partililerle bir araya gelen Kacır, Sinop’un genel durumu, yatırım öncelikleri ve kalkınma potansiyeli konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Kacır ayrıca Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sinop İl Başkanlığı’nı da ziyaret ederek, il başkanı ve yöneticilerle bir araya geldi.
Yoğun temaslarının ardından Alaaddin Camii’nde Cuma namazını kılan Bakan Kacır, vatandaşlarla da bir süre sohbet etti. Namaz sonrası Bakan Kacır, programını tamamlayarak Sinop’tan ayrıldı.