Sinop’ta kış aylarında taze görünümleriyle sofraları süsleyen turşuların kurulma zamanı başlıyor.

SİNOP'TA DENİZ SOĞUK YAPTI, VATANDAŞLAR BALIK YAKALAMAK İÇİN SAHİLE AKIN ETTİ
SİNOP'TA DENİZ SOĞUK YAPTI, VATANDAŞLAR BALIK YAKALAMAK İÇİN SAHİLE AKIN ETTİ
İçeriği Görüntüle

Sinop’ta sofraların vazgeçilmezlerinden turşu için hazırlıklar başladı. Yaz aylarında yetiştirilen meyve ve sebzelerin soğuk geçen kış aylarında tüketilebilmesi için koruma amacıyla yapılmaya başlanan turşu, Türk mutfağının vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Sinoplu ev hanımları da,  bahçelerinde yetiştirdikleri ürünler ile iyi turşu kurmak için kolları sıvadı. Ev hanımları Türk sofrasının geleneksel tatlarından biri olana kış aylarında sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden turşunun yapımına başladı. Teknolojinin gelişmesine, sebze ve meyvelerin uzun süre korunmasını sağlayan derin dondurucu buzdolaplarının kullanımının yaygınlaşmasına karşın önemini yitirmeyen turşu, yöreye göre farklılıklar gösteriyor. Ev hanımları, yemeklerde olduğu kadar turşu yapımında da hünerlerini gösteriyorlar. Kış mevsiminin damak tatları arasında bulunan ve sofraların vazgeçilmezi olan turşu için hazırlıklara başlayan ev hanımları, imece usulü ile bidon bidon turşu kuruyor.

Sinoplu ev hanımı Havva Aksu konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Hazır turşular artmasına rağmen ev yapımı turşular daha çok tercih ediliyor. Turşunun vazgeçilmezleri arasında salatalık, sarımsak, fesleğen ve defne yaprağı ile içinde biberinden lahanasına, yeşil domatese kadar farklı çeşitleri barındıran türlü geliyor. Turşuda organik ürün önemli. İyi turşu için ürünlerin taze olması önemli. Turşuda en sık kullanılan salatalığın cinsine ve kabuğunun kalınlığına dikkat edilmesi gerekir. Turşuluk malzemelerin taze ve parlak olması da önemli. Ürünler iyi yıkanmalı. Hiçbir katkı maddesi turşuya katılmamalı. Mümkünse çeşme suyu kaynatılmalı ve soğutulduktan sonra kullanılmalı. Turşuya tat vermesi için bir diş sarımsak büyüklüğünde limon tuzu koyulmalı. Salatalık turşusu yaparken salatalıklar çatalla iğnelemeli, biberin ve fasulyenin uçları kırılmalı, domatese bıçak vurulmalı. Böylece, sebzelerin içine turşu suyu giriyor ve ürünler diri oluyor; çünkü turşunun yumuşağı makbul değil. Kaplara doldurulan ve yenmeye hazır hale gelen turşuların oda sıcaklığında ve güneş görmeyecek yerde saklanmalı.” Dedi.
 

 

Muhabir: TE Bilisim