Dünyanın dört bir yanında zulme uğrayan çocukların sesine ses olmak, mazlumun yanında olduğunu dünyaya göstermek ve geleceğe daha da umutla bakmak için Sinop Şehit Ömercan Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi öncülüğünde "Gazze'de Çocuk Olmak" konulu panel düzenlendi. Panelde Filistinli akademisyen Dr. Nihad Abunasser ve MEB Bakan Danışmanı, yazar Erol Erdoğan kalbi kardeşleriyle çarpan Sinoplularla buluştular.

"Gazze'de Çocuk Olmak" paneline Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Osman Cebeci, Sinop Şehit Ömercan Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Şükrü Eraltan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, lise ve üniversite öğrencileri katıldılar.

İnsanlığın sınırlarını zorlayan vahşetin, tüm yönleriyle ortaya konulduğu panelde, çocukların yaşadıkları deneyimleri ve bu deneyimlerin toplumsal, psikolojik ve kültürel boyutlarını ele alan Erol Erdoğan; “Gazze'de yaşanan insani krizin altında ezilen çocukları her gün ekranlarda görüyoruz. Bu konu sadece Filistinlileri ilgilendirmiyor, tüm insanlığı ilgilendiriyor. Bizler dün olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu yerine getiren bir toplumuz. Sinop bugün bunun kanıtı. Nerde bir zulüm varsa biz onun karşısındayız” dedi.

Filistinli akademisyen Dr. Nihad Abunasser; “Dün Çanakkale’de ne yapmak istiyorlarsa bugün Filistin’de o yapılıyor”

Filistin’de doğan büyüyen, ataları Çanakkale şehidi olan, üniversite okumak için Türkiye’de yaşayan teyzesinin yanına gelen akademisyen Dr. Nihad Abunasser ise Gazze’de yaşanan dramı çocukların gözünden anlattı. Abunasser; “ Odadan bahçeye bile çıkmanız yasak, sağlık hizmeti yok, su yok, elektrik yok, ya hapse atılıyorsunuz ya da vuruluyorsunuz. Filistin’in geçmişini binalarını yerle bir ederek yok eden zülüm düzeni çocukların geleceklerini de ellerinden çalıyor. Ne yapmalıyız? Dua etmeliyiz, boykot yapmalıyız, bilim ve fende ileri olmayız ve tabii ki etkin iletişim ağları oluşturmalıyız. Sanatla edebiyatla soykırımın önünde durmalıyız. Dün Çanakkale’de ne yapmak istiyorlarsa bugün Filistin’de o yapılıyor” dedi.

Duygusal anların yaşandığı panelde hep bir ağızdan Sinoplular “Zulme Karşı Ses Yükselttiler.”

Sinoplu dört çocuk annesi Aliye Gün, bir seher vakti yüreğinden kalemine dökülen, Gazzeli çocuklar şiirini okudu: “Filistin de çocuk ve kuş olmak... Bu sabah güneş doğarken gökyüzündeki kuşları seyrettim. Ne güzel uçuyorlar diye düşündüm. Sonra aklıma Filistin geldi. Filistin deki çocuklar geldi. Filistin göklerinde ise melek olmuş çocuklar uçuyor. Hem baktım hem ağladım. Ağlarken gözlerimden akan yaş içimin acısından gözümü yaktı akarken Coğrafya kaderin olur derler. Kaderde şehit olmanız varmış minik melekler. Siz bu dünyada Müslüman abi, ablalarınıza, teyze ve amcalarınıza ne güzel örnek oldunuz. Sizdeki güçlü iman vakur duruş kaç büyüğünüzde var? Filistin’de çocuklar büyümüyor, hep çocuk kalıyor!  Boykottan başka ne yapabiliriz sorusuna cevap aranan panelde konuşan Sinop Şehit Ömercan Açıkgöz Anadolu İmamhatip Lisesi öğrencisi Hayrunnisa Kurtuluş; “ Arkadaşlarım ile yapacağımız kısa filmle bugün  burada hissettiğim duyguları ekrana aktaracağım. Geleceğin Mimarları olarak Sinop’tan gür bir seda yükselecek” dedi.

KARPUZ SATIŞI İÇİN İZİN VERİLMEYEN VATANDAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ KARPUZ SATIŞI İÇİN İZİN VERİLMEYEN VATANDAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

Panel, katılımcıların soruları ve temennileri ile son bulurken, Gazze'deki çocukların yaşadığı zorluklara dikkat çeken ve bu konuda toplumsal duyarlılığı artırmak için önemli bir platform sağladı.

Editör: Mustafa Usta