KARPUZ SATIŞI İÇİN İZİN VERİLMEYEN VATANDAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ KARPUZ SATIŞI İÇİN İZİN VERİLMEYEN VATANDAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ



Sinop Üniversitesi ile Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneğinin ortaklaşa düzenlediği Türk Gürcü İlişkilerinin Tarihi Gelişimi Paneli gerçekleştirildi.

Sinop Sabahattin Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Üniversitesi Rektörü Şakir Taşdemir, CHP Sinop İl Başkanı Aykut Cem Yalçınkaya, Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Cevat Akkaya ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Sinop Gürcü Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Cevat Akkaya; “Osmanlı Gürcüleri olarak bilinen Türkiye Gürcülerinin Anadolu serüvenleri samimiyetle, acılarla yoğurulmuş bir hikayedir. Kafkasların en eski milletlerinden biri olarak kabul edilen ve aynı zamanda Osmanlı Devlet içerisinde saygın bir yere sahip olan Gürcülere 93 harbi sonrasında Anadolu adeta bir anne şefkatiyle kucağını açmıştır.” Dedi.

Daha sonrasında konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Şakir Taşdemir ise; “Tarihi geçmişiyle Karadeniz’in kadim şehirlerinden biri olan Sinop, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu süreçte oluşan kültürel miras şehrimizin en önemli değerleri olarak karşımıza çıkmaktadır. 1877-1878 yılları arasında yaşanan ve 93 harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus savaşı sonrasında muhacerete zorlanarak, Gürcistan coğrafyasındaki ata topraklarını terk etmek zorunda kalan ve Osmanlı Devleti’ne göç eden Gürcüler, Sinop gibi Anadolu’nun farklı coğrafyalarını yurt edindiler. Beraberlerinde müziklerini, mutfaklarını, folklorik unsurlarını kısacası gelenek ve göreneklerini de getirerek bulundukları coğrafyaların kültürlerine zenginlik kattılar. Gürcü kültürünü korumak ve yaşatmak üzere kurulan “Sinop Gürcü kültür ve dostluk derneği” ve üniversitemiz işbirliği ile düzenlenen bu panel bir ilk olmanın yanı sıra Sinop’taki Gürcü varlığının yaşatılması ve farkındalık oluşturması açısından önemli bir başlangıç niteliğindedir. Bu vesileyle, panel Moderatörü Prof. Dr. Nuri Kavak’a, panelist hocalarımız Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’na, Prof. Dr. Roin Kavrelişvili’ye, Doç. Dr. Cenk Demir’e ve panelin düzenlenmesi aşamasında gösterdikleri yoğun gayretlerden dolayı Sinop Gürcü kültür ve dostluk derneği başkanı Cevat Akkaya’ya ve dernek üyelerine teşekkürlerimi sunarım.” Diye konuştu.

Editör: Mustafa Usta