BİK'TEN GAZETEMİZE KUTLAMA BİK'TEN GAZETEMİZE KUTLAMA



Sinop’ta geleneksel hale gelen "Lakerda Festivali"nin 5'cisi bu yıl 14-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Yardımcısı Çobanoğlu, Lakerda Festivali geleneğinin bu yıl da 14-17 Kasım tarihleri arasında Sinop Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini belirtti.

"3 bin yıllık bir geçmişe sahip"

Çobanoğlu yaptığı basın açıklamasında, festivalin tarihsel kökenine de değinerek, "Sinop doğal limanı sayesinde Karadeniz sahillerindeki diğer tüm şehirlere göre çok daha avantajlı bir konumdadır. Bu konumu sayesinde MÖ 1000'lere varan tarihsel bir denizcilik ve balıkçılık mirasına sahip olan ve balıkçılıkla geçinen bir liman şehridir. Denizi sadece yaz turizmi için kullanan kentlerden farkı ise katma değerli ürün (işlenmiş balık ve deniz ürünleri) ile Balık Gastronomisi Turizminden pay alma şansına sahip bir kent olmasıdır. Sinop’ta yapılan arkeolojik kazılardaki buluntular ışığında, Antik Dönemlerde pitoslarda taşınan tuzlu balığa ve kurutulmuş balığa rastlanmasından  esinlenerek 2016 yılında harekete geçen Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin amacı Sinop’ta tarihsel olarak 3000 yıllık bir geçmişe sahip ve  balıkçılık kültürünün bir parçası olan "Lakerda" üretimini teşvik etmek, böylece bu geleneğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktı. Tabii ki bunun yanı sıra deniz ürünleri gastronomisinin geliştirilmesi ve denizciliğin ve balıkçılığın hayatımız daha fazla girmesinin yolunu açmayı hedeflemiştik." dedi.

"Merak edilen bir festival oldu"

Festivalin, Sinop’un deniz ürünleri ve balıkçılığını ön plana çıkarmayı amaçladığını belirten Çobanoğlu, "Sinop Lakerda Festivali kapsamında Tarihi Buzhane binası ve bahçesini merkeze alan festival alanı oluşturan Sinop Kültür ve Turizm Derneği olarak festival çalışmalarını her geçen yıl daha kapsamlı yürütmeye çalışıyoruz. 2017 ve 2018 yıllarında yapılan kimi girişimlerden sonra, 2018 yılının sonunda tersanede bir çay bahçesinde yarım günlük bir sergi ve yarışmayla başladık. Bu etkinlik kentte büyük bir karşılık buldu. Bunu nasıl ileri taşırız diye düşündük ve 2019 yılında Buzhanenin yarı inşaat alanında 2 günlük bir festivale çevirerek Festivalin bu günkü şablonunu oturttuk. 2019 rüştünü ispatlayan festival, 2020 ve 2021 de Pandemi nedeniyle duraklamaya uğradı. 2022’de tekrar toparlanıp yola koyulduk. Yenilenen Buzhanede, Sinop Belediyesi ile ortak olarak diğer kurum, kuruluş, şirket ve kişisel desteklerle festivalimizi tekrar rotasına soktuk.   2023’te çıtayı yükselttik. Alanımızı genişleterek daha kapsamlı, renkli ve keyifli bir festival gerçekleştirdik. Ulusal düzeyde daha çok tanınan, duyulan, merak edilen bir festival oldu. Artık festival turistlerimiz gelmeye başlıyor. Sonbaharımız giderek daha keyifli hale gelecek gibi görünüyor.

"Şehrimizin ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını hedefliyoruz"

Festivalin, Sinop’un turizmine ve ekonomisine katkı sağlamak adına önemli bir platform oluşturduğunu vurgulayan Çobanoğlu, "Artık Sinop’ta her yerde Lakerda bulmak mümkün. Lakerda talebinin arttığını görüyoruz. Zaten vitrinlerden de belli oluyor. Katma değerli ürün üretmenin ne kadar karlı bir iş olduğunu daha iyi anladık. Artık balık ve deniz ürünlerinin Sinop yiyecek içecek kültürüne daha fazla girmesine, marketler ve restoranlar üzerinden şehrimizin ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını hedefliyoruz. Bu sene balığın bol olması ile daha da şenlikli geçmesini umduğumuz Festivalimiz ünlü ve alanında uzman ama daha da önemlisi Sinop aşığı dostlarımızla daha kaliteli, sürpriz misafirlerimizle daha neşeli geçecektir "ifadelerinde bulundu. Sinop Kültür ve Turizm Derneği olarak lakerdayı salt bir balık yapımı olarak ele almadı. Lakerdanın Sinop’un ekonomisi ve turizmine etkisini sorguladı. Tarih, kültür, sanat, mizah, müziğe kadar geniş bir yelpazede yediden yetmişe herkesin katılımına açarak Sinoplulara sahip oldukları hazinenin değerini hatırlatmaya bilmeyenlere ise Sinop’un bu alandaki yeri ve önemini anlatmaya çalışıyoruz. Lakerda yarışmasının beşincisini düzenleyerek daha iyi üretim yapmanın yanı sıra yerel üreticilere ürünlerini sergileyerek satma şansı da sunacağız. Lakerda, tuzlu balık ve bazı yerel ürünlerin üretimine ilişkin atölyeler oluşturarak ilgilileri üretim alanında bilgilendireceğiz. Deniz ürünleri konusunda kendisine güvenen ev kadını, aşçı, genç yetenekleri marifetlerini sergilemek ve ürünlerinin satışını yapmak üzere stand kurmaya davet ettik. Balıkçılık, turizm ve küçük ekonomik işletmeler gibi konularda akademik sunumlar ve paneller gerçekleştirerek Sinop’un ekonomi ve turizminin gelişmesine katkı sağlayacağız "ifadelerine yer verdi.

"Turizm katkısı gerçekleştirmek üzere çalışıyoruz"

Festivalde çocuklar için de çeşitli etkinlikler düzenleyeceğini belirten Çobanoğlu, "Çocuklara yönelik düzenlenen sahne gösterileri ve atölyeler ile balık ve deniz sevgisinin genç nesillere aktarılmasını sağlamaya ve aynı zamanda Telvin Sanat Akademinin düzenlediği Çocuk Tiyatrosu aracılığıyla tüm katılımcılara çevre ile ilgili önemli mesajlar vermeye çalıştı. Festivale davet ettiği gastronomi uzmanları, gezginler, iş dünyası ve sanatçıların katkılarıyla medyada yer bulacak Sinop ve Festivali üzerinden deniz ürünleri ve Sinop’un balıkçılığının tanıtımını sağlanarak dolaylı turizm katkısı gerçekleştirmek üzere çalışıyoruz. Diğer taraftan ulusal ve uluslararası örnekler üzerinden yerelin gelişmesine ve vizyon geliştirmeye imkan sağlanacak." diye konuştu.

"Sinoplulara teşekkür ediyoruz"

Çobanoğlu festivalin gerçekleşmesinde katkı sağlayan kamu kurum ve kuruluşları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinop Belediyesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Sinop Alan Yönetimi ve Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi yer aldı. Çobanoğlu, festivalin her geçen yıl daha kapsamlı bir hale gelmesinde bu kurumların önemli bir rolü olduğunu belirterek "Bunun dışında maddi destek ve ayni yardım sağlayan şirket ve şahıslar saymakla bitmez. Halen yeni destekler gelmeye devam ediyor. Bir hata yapmamak için saymayacağım ama festival sonrasında kendilerine tek tek teşekkür etmek için sizlerle de paylaşacağım. Çünkü bu katkılar olmasa biz bu festivali yapamayız. Gerçekten de küçük küçük de olsa her türlü desteği veren duyarlı Sinoplulara teşekkür ediyoruz." dedi.

Tüm vatandaşları davet etti

Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, 14-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Lakerda Festivali'ne tüm Sinopluları ve Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşları davet etti. Başkan Gürbüz, Sinop'un her mevsimde güzellikler sunduğunu, özellikle sonbaharda farklı bir cazibeye sahip olduğunu vurguladı. Sinop’un tarihsel ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıktığını belirten Başkan Gürbüz, "Sinop yaz ve bahar aylarında çok güzel olmakla birlikte, sonbaharda da bir başka güzellik barındırıyor. Deniz ürünlerinin avlandığı, işlenmiş deniz ürünlerinin yapıldığı bu liman kenti, gastronomi turizminde de önemli bir yer tutuyor" ifadelerinde bulundu.

"İddialı bir festivale ev sahipliği yapacağız"

Başkan Gürbüz, festivalin Sinop’un gastronomik değerlerinin tanıtılmasında büyük rol oynayacağını belirterek, "Özellikle sonbaharı tercih eden gezginlerimize, misafirlerimize ve yerli yabancı turistlerimize 14-17 Kasım tarihlerini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu yıl, deniz ürünlerinin tanıtılacağı ve işlenmiş deniz ürünlerinin gastronomisinden Sinop’un pay alacağı iddialı bir festivale ev sahipliği yapacağız. Ben tekrar tüm Sinopluları ve ülkemizdeki vatandaşlarımızı Sinop’a, festivalimize katılmaya, festivalimizin güzelliklerini tatmaya davet ediyorum. Bu güzel etkinliği düzenleyen Sinop Kültür ve Turizm Derneğimize de bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan festival kapsamında düzenlenen lakerda yapma yarışmasının ödüllerini açıklayan Çobanoğlu, "Bu yıl elimizden geldiğince ödülü yükseltmek istedik. Birincilik ödülümüz 40 bin lira, ikincilik ödülümüz 25 bin lira, üçüncülük ödülümüz 15 bin lira olacak” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa Usta