SİNOP’TA DÜZENLENMESİ PLANLANAN FESTİVALE VALİLİK TARAFINDAN GÜVENLİK GEREKÇESİYLE RED KARARINA TEPKİ SİNOP’TA DÜZENLENMESİ PLANLANAN FESTİVALE VALİLİK TARAFINDAN GÜVENLİK GEREKÇESİYLE RED KARARINA TEPKİ


Sinop'un eşsiz lezzetlerinden olan ve coğrafi İşaret alan Sinop mantısı ziyaretçilerin yoğun ilgi ile karşı karşıya.

Sinop’un Yöresel ve eşsiz lezzeti olan Sinop Mantısını Sinop’a gelen ziyaretçiler tatmadan
gitmiyor. Sinop denilince tarihi ve eşsiz denizinin ardından akla ilk gelen mantı, ziyaretçiler tarafından yoğun talep görüyor. Siparişlere yetişemeyen mantı üreticileri, kargoyla şehir dışına ve yurt dışına da mantı gönderiyor. Yöresel işaret alarak tescillenen Sinop mantısının ünü, ülke sınırlarını aştı. Özellikle yaz döneminde yoğun şekilde yabancı ve yerli turist ağırlayan Karadeniz’in şirin kenti Sinop’a ayak basanlar, mantı yiyebileceği Sinop Örnek Mantı salonunu tercih ediyorlar. Yapılışı biraz zahmetli olan Sinop’un ünlü cevizli ve yoğurtlu mantısını üreten Örnek Mantı işletme sahibi Osman Şen, yaptıkları mantıyla gelen ziyaretçiler en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını belirtti.

Sinop Örnek Mantı işletme sahibi Osman Şen Sinop’u gezmeye gelen gruplar öğlen yemeklerinde Mantı tercih ettiklerini söyleyerek; “İşletme 30 yıldır var. 10 yıl ekmek ve unlu mamuller, son 20 yılı mantı salonu olarak devam ediyoruz. Gelen misafirlerimizi ağırlıyoruz. Damak tadına uyan arkadaşlarımız çok beğeniyor. Uymayanlar beğenmediğini söylüyor. Gelen vatandaşlarımızın 99 Sinop Mantısını beğendiğini söylüyorlar. Sinop’un coğrafi işaret almış nokulunu da yapıyoruz. Üzümlü, cevizli, kıymalı olmak üzere 3 çeşit nokul yapıyoruz. Bunun yanında mantı da yapıyoruz. İşletmemiz büyük ve turları karşılayacak kadar da donanımlıdır. Sinop’u gezmeye gelen gruplar, öğlen yemeklerinde Sinop Mantı yemek için işletmemizi tercih ediyorlar. Memnun bir şekilde de gidiyorlar. Ekonomik sıkıntılardan ötürü rakamlar garip bir şekilde büyüdü. Gerekli zamlar yapılamadı. Bizim aldığımızı her şey 300 arttı. Yağdır, ettir, undur bunlar en çok zam gelen ürünler ve bizim ana malzemelerimiz. Biz geçen seneki mantı fiyatlarına çok bir zam da yapamadık.” Dedi.

İşletme sahibi Osman Şen Sinop Mantısının hak ettiği değeri görmediğini belirterek; “Sinop’ta mantı doğru bir şekilde ne üretiliyor nede müşteriye doğru bir şekilde sunuluyor. Üretilirken hak ettiği değeri görmüyor. Mantı, yoğurt ve tereyağı çok hassas bir malzemedir. Balıkçıda mantı yapılıyor. Köftecide mantı yapılıyor. Kokoreççide mantı yapılıyor. Yani yoğurt, kıyma esasında kokuyu çeken malzemeler. Bunlar sadece mantıcıda yenmeli ve mantıcıda üretilmelidir. Çünkü bu üretilen ürünü karşıdaki müşteriye verdiğinizde o kokuyu aldığı an beğenmeyecek. Sinop Mantısı da hiçbir şeye benzemiyormuş diyecek. Herkes yaptığı işin en iyisini yapmak için uğraşmalı ve tek kalemde yapmalı. Yani mantıcıda ızgara olmaz, mantıcıda balık olmaz. Ve balıkçıda da mantı olmaması gerekiyor. Meyhanede mantı olmaması lazım. Çay bahçelerinde bile Sinop Mantısı var. Amaç ne bilemiyorum günü kurtarmak mı diyelim yoksa herkesin kazancında gözü olmak mı diyelim. Olmaması gereken şeyler oluyor. Balıkçı mantı istesin biz mantı gönderelim, bizde balığı balıkçıdan istiyoruz, köfteyi köfteciden istiyoruz. Sinop’ta bunu takip eden hiç kimse yok. Sağlıkçılar geliyor bizi kontrol ediyor. Her şeyiniz tamam mı, sağlık karneleriniz tamam mı? Her şeyimiz tamam iyi merdiven altını da git kontrol et. Çay bahçesini de kontrol et. Çay bahçesinde dolabın da mantı var. Ama maalesef hiç kontrol yok. Tarım İl Müdürlüğü sonra zabıta müdürlüğünün bu işletme sahiplerini kontrol etmesi lazım. Biz bu konudan biraz mustaribiz. Coğrafi bir işarete sahip bir ürünün gerçekten bilirkişi tarafından yapılmasını istiyoruz. Tarım il müdürlüğünün ve valiliğinin de denetiminde olması lazım.” İfadelerini kullandı.

Bayramda yoğunluk güzeldi diyen Osman Şen; “Bayram da güzel bir yoğunluğumuz vardı. Pazar günü boşaldı artık. Otoparklar bile bomboş. Yani otoparklarda yer bulunmazdı. Bu artık hafta sonlarına yayılacak. Vatandaş Cuma gelecek Pazar günü gidecek. 2’şer günlük kısa talilere dönüşecek. Vatandaş 2 gün mantı yiyeceğine 1 gün mantı yiyip geri dönecek. Tatillerini nasıl daha ucuza getirebilirler bunun derdindeler. Vatandaşın alım gücü yok. Hususi arabasıyla gelme imkânı da azaldı. Geçen seneye göre yoğunluğumuzun daha az olacağını düşünüyorum. Ama vatandaş ne yapıp ne edip tatile çıkmayı istiyor.” Dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim