KARPUZ SATIŞI İÇİN İZİN VERİLMEYEN VATANDAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ KARPUZ SATIŞI İÇİN İZİN VERİLMEYEN VATANDAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ



Sinop’ta yaşayan Hilmi Kuru, kendisinin “Balvasavar” adını verdiği mekanizma geliştirdi. Kuru, kendisinin yaptığı mekanizma ile peteklerden balları kısa sürede süzüyor.

Uzun yıllardır arıcılıkla ilgilendiğini belirten Kuru; “Benim yaklaşık kovan olarak 5 tane arım var. Uzun zamandır arıcılıkla ilgileniyorum. Her çıkan balı ellerimizle sıkıyorduk veya petekle beraber tüketmeye çalışıyorduk. Petekle yendiği zaman petek israfı oluyor. Çünkü çıkan peteği seneye de kullanıyoruz. Süzme balın da tüketiminin daha kolay olduğu için ne yapabiliriz diye düşündük. Fabrikasyon makine almaya düşündüm fakat bana pahalı geldi. Çünkü benim az arı kovanım var. Kendi imkanlarımla nasıl yapabilirim dedik ve araştırdım. Elimde yayık vardı, bu yayığı balsavara çevirdim. İçine aparatlar yaptık, başarılı da olduk. Bu senenin balını bu sene burada süzdük. Seneye bunu geliştirip daya güzel, daha başarılı bir sistem yapacağım.” Dedi.

“Bu seneki verimin düşük olmasını kuraklığa bağlıyorum”

Geçen senelere göre bu sene balda rekoltenin düştüğünü belirten Kuru; “Ben bir kovandan geçen sene aldığım balı bu sene 4 kovandan alamadım. Bunu sebebi ise Nisan Mayıs aylarına kadar havaların yağışlı geçmesiydi. Hayvan kendini toparlayıp yavru atıp kendini hazırlayamadı. Ondan sonraki aylarında çok kurak geçmesi, kurakta hayvanın çiçek bulamaması, bal bulamaması. Sonuçta bal toplayamıyor hayvan. Bu seneki verimin düşük olmasını kuraklığa bağlıyorum.” İfadelerine yer verdi.



Editör: Mustafa Usta