Karadeniz'de torik ve palamudun dilim dilim kesilerek salamura edilmesiyle hazırlanan lakerda, 2 kilogramlık bidonlarda 350 TL'den satışa çıkarıldı.
Sinoplu balıkçılar, 2 kilogramlık kavanozlarda lakerda yapımına başladı. Palamudun irisi ya da torikten yapılan lakerda için ilk olarak dilimler halinde kesilen balıkların omurilikleri, ince uçlu telle temizleniyor. Balık, temizlenmesinin ardından 3 gün tuzlu ve buzlu suda bekletiliyor. Ardından lakerdanın en önemli kısmı olan tuzlama işlemine geçiliyor. Tuzlanan balıklar, buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar, daha sonra saklama kaplarına konularak hazır duruma getiriliyor. Kentte 2 kilogramlık lakerdalar, 350 TL'ye satılıyor.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Su Ürünleri Kooperatif Birlik Başkanı Arif Malkoç; “En güzel balık taze balıktır. Lakerda taze yapılır. Artık dünyanın her tarafında bu soğuk sistem olduğu için adam lakerdayı alıp oluyor dolaba. Lakerda yaparken balığı keseceksin. 1 gün dinlendireceksin. Tuzunu vuruyorlar onlara. Tansiyonu olan insanlara bazen dokunuyor. Lakerda iri balıktan olur. Genelde torik türü balıklardan olur. İnce balıklardan olmaz. Çünkü kurur. Kurudukça küçülür. En güzel torikten olur. Palamut balığından lakerda olur. Diğer balıkların lakerdası olmaz. Diğer balıkların kefalin mesela havyarlarını kuruturlar.” Dedi.
Lakerda yapımı ile ilgili bilgiler veren 25 yıllık Sinoplu Balıkçı İbrahim Gündoğdu ise; “Öncelikle balığın çok sağlam olması gerekir. Gırgır palamutu olmasına dikkat edilir. Lakerda sağlam balıktan olur. İri palamuttan olur. 1 kilogram ve üzerinde olmasına dikkat edilir. Biraz daha yağlı olur güzel olur. Daha sonra o palamutların kafasını kuyruğunu attıktan sonra ben 3 eşit parçaya bölüyorum. Arzu edenler 4 eşit parçaya da bölebilir. Daha sonra kanını ve iliğini mutlaka ve mutlaka çok dikkatli alsınlar. Daha sonra suya yatırıyoruz. En az 3 gün. Sabah, öğle ve akşam soğuk bir ortamda saklıyoruz ve suyunu değiştiriyoruz. Daha sonra tuza yatırıyoruz. Arzu edenler ince tuz, arzu edenler kalın tuza da yatırabilirler. Kalın tuza yatıranlar biraz daha fazla uzun mesafeyle bekletebilirler. 3-4 gün bekletebilirler. İnce tuza yatıranlar 2 günde çıkartsınlar. Daha sonra yıkayıp arzu ederler kavanoza arzu ederlerse poşetlere sarıp dondurucuya atabilirler.” İfadelerine yer verdi.