KARPUZ SATIŞI İÇİN İZİN VERİLMEYEN VATANDAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ KARPUZ SATIŞI İÇİN İZİN VERİLMEYEN VATANDAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

Sinop’ta Chandler cevizi üretimi yapan Ali Dizdaroğlu, ceviz yetiştirmenin zahmetli bir iş olduğunu ve itina gerektirdiğini belirtti. Dizdaroğlu, “Aşırı yağışlar, soğuklar, havanın bir ısınıp, bir soğuması ve mantar hastalığı nedeniyle cevizler yerlere döküldü. Bu sene Temmuz’a kadar doğru dürüst güneş göremedik. Onun için bu sene rekolte %75 oranında düştü. Bazı üreticiler ise hiç ürün alamadı.  Ceviz fiyatları yüksek olmasına rağmen maliyeti karşılamıyor ancak rekolte düşük olsa da cevizimizin lezzeti ve kalitesi düşmedi.” dedi.

Dizdaroğlu, cevizin lezzet olarak üstün vasıfta, ince kabuklu ve dayanıklı olduğunu belirterek; “içinin beyaz ve bütün olarak çıkması, bütün olarak çıkan cevizin, iç kabuğu sayesinde oksitlenmeden besin değerini ve nefasetini daha uzun süre koruması nedeniyle Chandler cinsi cevizi yetiştirmeyi tercih eden Dizdaroğlu bahçelerinin sürekli olarak Sinop İl Tarım Müdürlüğü mühendisleri tarafından denetlendiğini, hormon gibi, insan sağlığına zararlı hiçbir uygulama yapılmadığını ve Karadeniz’in kuzey rüzgarında en doğal şekilde yetiştirildiğini söyledi.

Dizdaroğlu, son olarak; “Dünyada en çok tercih edilen tür olması, gövdeden dal ucuna kadar ceviz vermesi, lezzet olarak üstün vasıfta, ince kabuklu ve dayanıklı olması, içinin beyaz ve bütün olarak kolayca çıkması, yaklaşık 6.5 gram iç ağırlığı olması, bütün olarak çıkan cevizin ise iç kabuğu sayesinde oksitlenmeden besin değerini ve nefasetini daha uzun süre koruması, Protein ve Omega 3 açısından zengin olması nedeniyle Chandler cinsi cevizi yetiştirmeyi tercih ediyorlar. Bir adet kabuklu ceviz yaklaşık 15 gram. Sabah 3-4 tane ekmek niyetine, akşam 3-4 tane kuruyemiş niyetine yeseniz günde 100 gramdan ayda 3 kilo ceviz tüketirsiniz. Yani düzenli yendiğinde 4 kişilik bir çekirdek aile ayda 12 kg ceviz tüketir. Bu da demek oluyor ki, hakkını vererek tüketecekseniz eve 100 kilo bile ceviz alsanız, mantısıydı, kurabiyesiydi derken, yine de yıl boyu yetmez.” Dedi.

HABER: MUSTAFA UĞURLU

Editör: Mustafa Usta