Sonbahar’da hasadı yapılan Kestane, özellikle kış aylarında evlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Karadeniz bölgesinde de Ekim ve Kasım aylarında Kestane hasadı yapılıyor. Hemen hemen her ilde bulunan kestane ağaçlarından ve etrafından toplanan kestaneler aile bütçesine de katkı sağlıyor.
Karadeniz bölgesinde Sinop’un Erfelek ve Artvin’in Borçka, Kastamonu’nun Bozkurt ve Bolu’nun Abana kestaneleri en meşhur olanları.
Erfelek Soğucalı köyünde kestane üreticisi 76 yaşındaki işçi emeklisi Emine Balcan Kestane dokuyucusu Eyüp Akdeniz ile birlikte kestane hasadına başladı. Balcan, “80 yılında emekli oldum İstanbuldan Sinopa yerleştim. Çocukluktan beri bu işlere yabancı değilim. Bu sene kestane toplamaya yeni başladık. Kestanenin oluşuna göre ton farkı genelde değişiyor. 1 ton ile 600 kilo arasında topluyorum. Şuan kestanenin kilosu 15 tl en iyi kestaneler 20 tlden satılıyor. Kestanenin en kötüsü bile 5 tl den aşağı düşmez değeri oldukça yüksektir. Erfelek kestanesinin en önemli özelliği lezzetli olması. Lezzeti hiçbir bölgenin lezzetine benzemez. Erfelek kestanesi lezzetli ve tatlı olur.” dedi.
Kestane dokuyucusu Eyüp Akdeniz, Kestane toplarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Akdeniz, “Kestane toplarken eldiven ve bez torba getirmeniz gerekiyor. Çünkü Çoğunlukla ağaçlardan yere düşen kestaneler toplanıyor. Önemli olan ağaca zarar vermeden toplayabilmek. Bunu deneyimli bir köylüyle yapabiliriz. Köylüler, aşılı ürünlerini genellikle dallara vurarak toplar. Kestanenin dikenli kabuğu olduğu için elle toplamayı tercih etmiyorlar. Yabani kestanenin ise yere düşmesini beklerler. Zira dikenli kabuk, ağzı açık bir şekilde yere düşer. Kapalı olanları da sopayla vurarak açarlar.” diye belirtti.